dilluns, 16 de setembre del 1985

Take on Me



Take on Me va ser la primera cançó que vàrem conèixer del grup por noruec a-ha, a l’any 1985. Primer single del seu àlbum de debut, Hunting High and Low, el llançament de la cançó va ser força difícil pel trio nòrdic. Una primera versió del tema (Lesson One) va ser presentada al Regne Unit, sense èxit. Una segona versió (ja anomenada Take on Me) ho va tornar a intentar temps desprès, però tampoc va reeixir. No va ser fins que l’Alan Tarney, productor, va presentar la maqueta de la cançó produïda per ell a la Warner Bros. als Estats Units, aconseguint finalment la financiació necessària pel seu llançament, acompanyat d’un extraordinari vídeo que va revolucionar el concepte que es tenia fins llavors d’aquests curtmetratges musicals. El mercat anglès no va trigar gaire en caure als seus peus. Justícia Poètica.

Take on Me va arribar al numero u al Billboard americà, així com a les llistes angleses, a mitja Europa, i com no, al seu país natal, Noruega, catapultant al grup a l’èxit més absolut, i augurant així una de les carreres musicals més longeves de les bandes nascudes a la dècada dels vuitanta.


Cançò: Take on Me
Artista: a-ha
Âlbum: Hunting High and Low

Compositor: Magne Furuholmen, Morten Harket i Pal Waaktar (a-ha)
Productor: Alan Tarney
Release Date: 16 de Setembre de 1985

Label: Warner Bros. Records
Billboard: #1 BB Hot 100

El Títol: Tot i el que els hi va costar publicar-lo, el títol era del tot revelador.

La Portada: Es una imatge de la gravació del vídeo de la primera versió de la cançó, quan encara es deia Lesson One, i ells encara no es deien a-ha.

La Frase: So needless to say I'm odds and ends / But that's me, stumbling away / Slowly learning that life is O.K. / Say after me It's no better to be safe than sorry.

La B-Side: And you tell me, una balada mig temps que pertany al seu àlbum de debut

El vídeo: Dirigit per l’Steve Barron, es va utilitzar una tècnica anomenada rotoscoping, que consisteix en mesclar imatges animades amb imatges fetes amb dibuixos. La edició del vídeo va trigar dos mesos en estar enllestida. En ell es pot veure una noia prenent un café en un bar i llegint un còmic. El protagonista del còmic (Morten), s’enduu a la noia dins del món de fantasía de la historieta, alternant les imatges reals amb les del dibuix a una i una altra banda d’un mirall. El vídeo va guanyar sis MTV Awards: Best New Artist, Best Concept, Most Experimental Video, Best Direction, Best Special Effects i Viewer’s Choice, estant nominat per altres dos: Best Group Video i Video of the Year.



L’Anècdota: Amb aquest single, els a-ha van ser el primer grup norueg en arribar al numero u del Billboard americà.

La Pregunta: Per què els hi va costar tant colocar la seva cançó als a-ha quan en aquella època qualsevol podia treure un disc?

Propera Entrega: Digging your Scene, dels Blow Monkeys